background
zasady oceniania prac pisemnych - skala procentowa *** oferta zajęć pozalekcyjnych *** kalendarz roku szkolnego *** godziny pracy biblioteki szkolnej

Styczniowe olimpiady przyrodnicze uczniów ZSP w Zawadzkiem

         Początek roku - styczeń, koniec I semestru, studniówka, ferie zimowe. Mimo tego , grupa ambitnych uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Zawadzkiem, próbuje swoich sił w olimpiadach i konkursach szeroko związanych z tematyką przyrodniczą. Trzydziestu postanawia rozwiązać test XXXIII Olimpiady Wiedzy Ekologicznej. Zakres obowiązujących treści bardzo szeroki, od typowych pytań o populacje i zależności pokarmowe, przez zagadnienia geograficzne, a nawet polityczno-społeczne. Test zawierał pytania o ekosystemy, zagadnienia dotyczące zasobów odnawialnych, temperatur w lipcu 2016roku nie tylko w Polsce, ale i na świecie, budowy szamb, testów genetycznych, toksyczności metali czy katalizatorów samochodowych. Nic dziwnego, że jest to olimpiada skupiająca uwagę uczniów nie tylko z liceów, lecz i różnych techników - leśnych, samochodowych, chemicznych czy medycznych. W naszym Zespole Szkół aż czwórka uzyskała ponad 80% poprawnych odpowiedzi i zakwalifikowała się do kwietniowego etapu wojewódzkiego, który odbędzie się w Nysie. Nasi reprezentanci to uczniowie LO - Marcin i Kamil Skrzypiec, Szymon Kochanek oraz uczeń technikum - Łukasz Pustelnik - Kura.
           Kolejna olimpiada- tym razem na etapie okręgowym w Gliwicach – to XXII Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie 2a - Karolina Bock i Rafał Wilczek. Olimpiada ta wymaga od uczniów wiedzy nie tylko ściśle biologicznej, o składzie żywności, zależnościach biochemicznych, ale i o technologii żywienia. Uczestnikami tej olimpiady są uczniowie liceów i techników gastronomicznych. Ci drudzy maja znacznie większe szanse, zdobywając w czasie nauki praktyczną wiedzę z zakresu żywienia.
            W czasie ferii Szymon Kochanek z klasy 3a liceum uczestniczył w etapie okręgowym XLVII Olimpiady Biologicznej na wydziale Genetyki i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Wrocławskiego. Ponad setka uczniów ze szkół województwa opolskiego i dolnośląskiego rozwiązywała szalenie trudny test. 180 minut dla wielu było zbyt krótkim czasem na rozstrzygnięcie dylematów biologicznych zawartych w pytaniach. Z niecierpliwością oczekujemy na wynik zmagań!
            Wisienką na styczniowym torcie przyrodniczym było zakwalifikowanie się czwórki uczniów naszego zespołu do finału III Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Kluczborku. Są to uczniowie zarówno klas zawodowych, jaki i technicznych oraz licealnych: Dominik Wandzik, Kamila Zyzik, Łukasz Pustelnik – Kura oraz Rafał Wilczek. Ich prace z pierwszego etapu uzyskały wysokie noty, a teraz będą się intensywnie przygotowywali do testu finałowego.


Mirosława Kądziołka

Strona korzysta z plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację dla stosowanych tu narzędzi.